De gemeente ontvangt van inwoners inkomsten uit lokale heffingen. We maken onderscheid tussen belastingen en rechten. Bij belastingen levert de gemeente geen directe tegenprestatie zoals bijvoorbeeld de onroerendezaakbelastingen (OZB). Bij rechten is dat wel het geval en betalen inwoners een vergoeding voor de gemaakte kosten. Dit zijn bijvoorbeeld leges, afvalstoffenheffing en rioolheffing.
De tarieven van alle lokale heffingen 2024 zijn gebaseerd op de uitgangspunten voor de begroting 2024. Voor de tariefstijging van de belastingen zijn we uitgegaan van de CBS-index (conform de technische uitgangspunten van de programmabegroting 2024). Voor de begroting 2024 was dat 3,9%. Verder gaan we voor alle rechten ervan uit dat deze kostendekkend zijn (maximaal 100%).
Inwoners die niet in staat zijn de afvalstoffenheffing en de rioolheffing te betalen kunnen in aanmerking komen voor kwijtschelding. Dit geldt bij een inkomen van 100% of minder van de bijstandsnorm.
Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. De legesverordening is hierop aangepast. Veel van de in 2024 ontvangen leges hebben nog betrekking op aanvragen van voor de Omgevingswet.
Bedrijveninvesteringszones (BIZ)
Gebleken is dat er nog steeds onvoldoende draagvlak is voor het invoeren van een bedrijveninvesteringszone (BIZ) in het centrum van Schijndel. Op verzoek van Citymanagement Schijndel is na besluitvorming door de raad de reclamebelasting in 2024 voortgezet.
Voor de BIZ ondernemers bedrijventerrein Duin blijkt echter wel voldoende steun te zijn. Vanaf 2024 hebben gebruikers van bedrijfspanden op bedrijventerrein Duin een aanslag BIZ ontvangen. De BIZ Duin loopt van 2024 tot en met 2028.